Kort antwoord
Ja.
Langer antwoord
In een MRI-scanner maken we beelden met behulp van de elektrische lading die er in de hersenen – en alle materie – zit, in het bijzonder in water. Waterdeeltjes bestaan uit drie atomen (twee waterstof-atomen, ‘H’, wit hieronder, en een zuurstofatoom ‘O’, rood hieronder, samen H₂O). Ieder atoom bestaat weer uit verschillende onderdelen: positief geladen protonen, negatief geladen elektronen en ongeladen neutronen. Het signaal dat we meten in een MRI scanner komt van de protonen in de waterstofatomen.
Afbeelding: Een watermolecuul, met twee waterstofatomen (wit, ‘H’) en een zuurstofatoom (rood, ‘O’). Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Water
Het beeld van de MRI scanner: De signalen die we meten met een MRI scanner zijn net als radiosignalen of licht elektromagnetische golven. De signalen die we meten met de MRI scanner komen dus van waterdeeltjes en hebben een specifieke frequentie. Om een beeld te maken leggen we dat wat we willen bekijken in een sterke (hoofd)magneet. Vervolgens laten we dit magnetische veld trillen met een specifieke frequentie, waar juist de protonen in de watermoleculen sterk op reageren. Deze reageren met het zelf uitzenden van een elektromoagnetisch signaal (met dezelfde frequentie als bijvoorbeeld radiogolven). Deze golven worden gemeten door spoelen. Spoelen zijn wikkelingen van geleidende draad. Als er een veranderend magneetveld door een spoel gaat, gaat er een stroom lopen en die kun je meten (zie ook deze WIkipedia pagina over spoelen).
Het geluid van de MRI scanner: Wanneer we de spoelen aanzetten om een beeld te maken, loopt er een elektrische stroom in de draden van deze spoel. Als er een elektrische stroom loopt door een magneetveld, wekt dit een kracht op, de de zogenaamde Lorentz-kracht. Aangezien de spoel zich binnen het magneetveld van de hoofdmagneet bevindt, ontstaat er dus zo’n Lorentz-kracht op de spoel. Door de steeds veranderende sterke magneetvelden en dus zeer sterke krachten op de spoel, zal de spoel steeds een beetje van vorm veranderen, wat voor het geluid zorgt dat je hoort. Deze kracht wordt groter als de sterkte van het magneetveld groter wordt. Dit betekent dus dat het geluid toeneemt met de sterkte van het magnetisch veld.
Waarom een 14T MRI scanner? Hoe sterker het magnetische veld van de MRI scanner, hoe preciezer je kunt kijken. Met een 14T scanner kun je dus veel preciezere beelden maken van bijvoorbeeld de hersenen.
Afbeelding: Een afbeelding van de hersenen gemaakt met een MRI scanner.
Meer lezen: