Kort antwoord
Luisteren naar muziek of het bespelen van een muziekinstrument kan ons helpen onze emoties te beheersen. Hierdoor kunnen we de emoties ervaren en uitdrukken die we willen (bijvoorbeeld blij in plaats van verdrietig, opgewonden in plaats van verveeld). Muziek kan ons ook helpen beter te reageren op stressvolle situaties en ons helpen sneller te herstellen als deze situaties voorbij zijn. Ten slotte fungeert muziek als 'lijm' tussen mensen in sociale situaties, zoals feestjes, concerten en therapiesessies, en herinnert het ons eraan dat we nooit echt alleen zijn.
Langer antwoord
Muziek beïnvloedt de geestelijke gezondheid op vele manieren, maar het begint allemaal in de hersenen – wanneer we naar muziek luisteren, starten onze hersenen een symfonie aan reacties die uiteindelijk zorgen voor de gunstige effecten op ons mentale welzijn.
Positieve emotionele ervaringen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek het ‘plezier- en beloningscentrum’ van onze hersenen activeert, waardoor we ons goed voelen als we luisteren naar liedjes die we leuk vinden of als we ze zelf spelen. Muziek kan ook de netwerken in onze hersenen activeren die verbonden zijn met specifieke herinneringen, waardoor emoties naar boven komen die we associëren met het liedje waar we naar luisteren (als ik bijvoorbeeld luister naar ‘Mr. Brightside’ van The Killers voel ik me heel gelukkig, omdat het liedje me doet denken aan de tijd die ik doorbracht met mijn beste vriend). Als we naar muziek luisteren, ervaren we positieve emotionele ervaringen, wat betekent dat we erin slagen om de dingen te voelen die we willen voelen (bijvoorbeeld blij als we blij willen zijn, verdrietig als we verdrietig willen zijn). Deze positieve emotionele ervaringen spelen een belangrijke rol in hoe muziek onze geestelijke gezondheid beïnvloedt. Door emoties te ervaren die ons meer alert maken, kan muziek ons helpen ons beter voorbereid te voelen op stressvolle situaties. Door emoties te ervaren die ons ontspannen, kan muziek ons helpen sneller te herstellen als de stressvolle situatie voorbij is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het goed herstellen van stress helpt om angststoornissen, burn-out en depressie te voorkomen.
Muziektherapie. Muziektherapie combineert alles wat goed is aan muziek in één pakket om de mentale gezondheid te verbeteren. Tijdens muziektherapie sessies speel of luister je naar muziek die bedoeld is om de emotionele ervaringen op te wekken die het meest heilzaam voor je zijn. En wat nog belangrijker is: omdat je niet alleen in de sessie zit, worden deze emotionele ervaringen door iedereen in de sessie gedeeld. Gedeelde emotionele ervaringen tussen mensen kunnen ons helpen om ons meer verbonden te voelen en ons eraan te herinneren dat we niet alleen zijn, zelfs in moeilijke tijden.
Meer lezen:
- Muziek in het brein – blog op Donderswonders.nl
- Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? – deel van college door Erik Scherder, via hersenstichting.nl