Kort antwoord
Meertalige individuen presteren mogelijk beter in het selecteren en filteren van relevante informatie in het dagelijks leven.
Langer antwoord
Meer dan de helft van de wereldbevolking spreekt meer dan één taal. Heeft dit invloed op de hersenen? Onderzoek naar dit onderwerp is volop in ontwikkeling! Toch blijven de conclusies controversieel. Voordat we begrijpen waarom de antwoorden nog steeds ter discussie staan, zullen we twee effecten bespreken die meertaligheid op de hersenen heeft in verschillende levensfasen.
Het spreken van meerdere talen lijkt de cognitieve functies te verbeteren. Mensen die meerdere talen spreken (meertaligen) hebben meer woorden in hun geheugen opgeslagen dan degenen die één taal spreken (eentaligen). Ze kennen ook meer verbale uitdrukkingen, grammaticaregels, spellingspatronen, manieren van uitspraak, enzovoort. Omdat meertaligen meerdere manieren kennen om naar een bepaald iets te verwijzen, moeten ze voortdurend tussen deze opties kiezen. Dit heeft sommige onderzoekers doen beweren dat het gebruik van meerdere talen een controlemechanisme vereist om de niet-geselecteerde taal te onderdrukken ten gunste van de gewenste taal. Op deze manier zouden meertaligen over het algemeen beter zijn in het zich concentreren op relevante informatie in het dagelijks leven, terwijl ze afleidingen negeren – in algemene termen gedefinieerd als executieve functies.
Later in het leven biedt meertaligheid ook extra voordelen: de hersenen van mensen die meerdere talen spreken blijven op oudere leeftijd doorgaans gezonder. Dit kan de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer vertragen. Hoe verklaart huidig onderzoek dit? De leeftijd van onze hersenen wordt deels bepaald door het vermogen om zichzelf te beschermen en te herstellen tegen schade. Dit wordt cognitieve reserve genoemd. Levenslange meertaligheid lijkt deze cognitieve reserve te vergroten. Op het niveau van hersencellen is echter tot nu toe geen verschil vastgesteld tussen de hersenen van eentaligen en meertaligen.
Ondanks deze bevindingen is het moeilijk om een directe link te leggen tussen meertaligheid en veranderingen in de hersenen. Meertaligheid gaat over meer dan alleen het spreken van meerdere talen. Het hangt ook af van de taal zelf, wanneer de talen zijn geleerd (vroegtijdige versus late tweetaligheid), op welk niveau en in welke context ze worden gebruikt (bijvoorbeeld in het dagelijks leven of in formeel onderwijs). Deze factoren maken meertalige populaties zeer heterogeen, wat het lastig maakt om universele conclusies te trekken. Toekomstig onderzoek moet rekening houden met deze verschillen, evenals met andere variabelen zoals opleiding, fysieke activiteit, sociaaleconomische status, enzovoort.
Lees meer:
(Engels) https://theconversation.com/your-personality-changes-when-you-speak-another-language-but-thats-not-always-a-bad-thing-245079