Biedt hersenwetenschap betere verklaringen voor gedrag dan psychologie?

beantwoord door Juraj Bevandic

Redactie, Vertaler: Natascha Roos, Sarah Tjeerdsma

Kort antwoord

Nee, beide vakgebieden hebben een ander onderwerp van onderzoek. Hersenwetenschap en psychologie moeten dus meestal samenwerken om tot de meest nauwkeurige en uitgebreide verklaringen van gedrag te komen.

Langer antwoord

Het belangrijkste onderscheid tussen hersenwetenschap (of neurowetenschap) en psychologie is het onderwerp van onderzoek.
Neurowetenschappelijk onderzoek is gericht op het zenuwstelsel. Dit onderzoek kan op vele schalen worden uitgevoerd: van kleine moleculen, genen en eiwitten die samenkomen om hersencellen te vormen, tot grotere hersengebieden, de hersenen zelf en uiteindelijk het hele zenuwstelsel. Het meeste onderzoek, waaraan neurowetenschap zijn naam dankt, wordt echter uitgevoerd op de schaal van een enkele hersencel – een neuron – of een groep neuronen. Dit geeft het gemiddelde onderwerp van neurowetenschap een grootte van ongeveer 0,1 tot 1 mm.

(By Jennifer Walinga – https://opentextbc.ca/introductiontopsychology/chapter/3-1-the-neuron-is-the-building-block-of-the-nervous-system/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97847412)

Psychologie

Psychologie daarentegen heeft als onderwerp de mens. Om precies te zijn is de psychologie geïnteresseerd in het menselijke innerlijk leven, het verstand en het gedrag. Maar aangezien we dit niet in een fysieke grootte kunnen uitdrukken, kunnen we uitgaan van de grootte van een mens en zeggen dat een gemiddeld psychologisch onderwerp ongeveer 1,70 meter groot is. Dit maakt het 1700 tot 17000 keer groter dan het gemiddelde onderwerp van neurowetenschappelijke onderzoek! Dit duidelijke onderscheid vereist verschillende wetenschappelijke methoden die verschillende soorten resultaten zullen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in informatie dat je krijgt van een microscoop en een vragenlijst.

Complexiteit

Hoewel neurowetenschap en psychologie sterk kunnen verschillen, sluiten ze elkaar zeker niet uit. Enkele van de meest interessante dingen in de wereld, zoals het menselijk verstand en gedrag, intrigeren ons juist vanwege hun enorme complexiteit. het menselijke innerlijk leven, verstand en gedrag worden beïnvloed door wat er gebeurt tussen afzonderlijke neuronen, maar ook tussen afzonderlijke mensen. De neurowetenschap en psychologie moeten dus meestal samenwerken om tot de meest nauwkeurige en uitgebreide verklaringen van gedrag te komen. In de praktijk gebeurt dit vaak. Kennis en methoden worden dan gedeeld tussen beide velden in een poging om een ​​alomvattende theorie van hersenen en gedrag te produceren.

Conclusie

De enige vraag die dan nog overblijft is: wat is jouw specifieke vraag? Welk onderzoeksveld voor jou een betere verklaring biedt, hangt af van het soort antwoord dat je wilt hebben. Als vuistregel geldt dat als je geïnteresseerd bent in het menselijk innerlijk leven (bijvoorbeeld onderwerpen als gedachten, gevoelens, intuïties en beslissingen), psychologie de beste keuze is. Terwijl de neurowetenschap een betere uitkomst biedt als je meer wilt weten over de hersenen (bijvoorbeeld cellen, hun fysieke eigenschappen en biochemische processen). En denk je dat beide interessant zijn en een goed antwoord op je vraag zouden kunnen geven, dan zit je ergens tussen beide velden in.