Kort antwoord
Langer antwoord
Ten eerste is het belangrijk om te beginnen met enkele disclaimers, aangezien de biologie achter het volledige spectrum van zowel geslacht als gender een ingewikkeld onderwerp is en buiten het bereik van dit antwoord valt. We zullen hier echter binnenkort verder op ingaan! Om deze vraag te beantwoorden, zullen we het dus alleen hebben over cis-mannen (mensen die bij de geboorte als man zijn toegewezen en zich als man identificeren) en cis-vrouwen (mensen die bij de geboorte als vrouw zijn toegewezen en zich als vrouw identificeren).
Ten tweede moeten we voorzichtig zijn met onze interpretatie, omdat het antwoord op deze vraag door de geschiedenis heen een belangrijke rol heeft gespeeld in het debat over gendergelijkheid. Bijvoorbeeld, de resultaten uit de hersenwetenschappen die laten zien dat mannen en vrouwen op een of andere manier kunnen verschillen, worden vaak aangehaald als de reden voor stereotype genderverschillen, of zelfs als steun voor degenen die beweren dat vrouwen minder intelligent zijn dan mannen. Om duidelijk te zijn: dit is niet het geval! Mannen en vrouwen blijken even intelligent te zijn. Om een lang verhaal kort te maken: het mannelijke en vrouwelijke brein verschillen, maar ze zijn meer gelijk dan verschillend. Bovendien zijn de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke hersenen kleiner dan de verschillen tussen mannelijke hersenen onderling of vrouwelijke hersenen onderling.
Ten derde, zelfs als we een verschil vinden tussen het gedrag of de vaardigheden van mannen en vrouwen, is het zeer moeilijk te zeggen of dit verschil aangeboren is (door genetica/biologie), of bijvoorbeeld te wijten is aan stereotypen in cultuur of opvoeding. Er is bijvoorbeeld een complexe interactie tussen erfelijke en omgevingsfactoren bij scores op IQ-testen.
Nu deze belangrijke punten zijn besproken, laten we eens kijken waar er daadwerkelijk enige verschillen kunnen zijn tussen de hersenen van mannen en vrouwen.
We zien vaak dat vrouwen en mannen verschillen op basis van hun fysieke verschijning, dit komt door hun genetica en biologische ontwikkeling. De genetische informatie die we van onze ouders krijgen, bepaalt of we (in de meeste gevallen) als jongen of meisje worden geboren en welke soorten hormonen (meestal) onze groei stimuleren. Mannen hebben meer van de typische mannelijke hormonen (zoals testosteron) in hun lichaam, en vrouwen hebben meer van het hormoon oestrogeen (zie de links hieronder voor meer informatie over deze hormonen).
Deze hormonen hebben specifieke rollen en de hoeveelheid of inname van deze hormonen kan de mannelijke of vrouwelijke lichaamskenmerken, evenals bepaalde vaardigheden, versterken. Daarom heeft bijvoorbeeld het Olympisch Comité gesteld dat vrouwen met een testosteronniveau dat hoger is dan een vastgesteld maximum, niet mogen deelnemen aan de competitie met andere vrouwen, omdat dit hen een oneerlijk fysiek voordeel zou geven. Een typisch effect van hoge testosteronniveaus is dat het je zelfvertrouwen vergroot. Als voorbeeld: vrouwen met chronische angst hebben korte tijd testosteronbehandeling gekregen, wat hun symptomen sterk verbeterde (dat wil zeggen, ze werden zelfverzekerder). Het is belangrijk om te benadrukken dat dit niet betekent dat alle vrouwen met angst behandeld moeten worden met testosteron, omdat dit aanzienlijke bijwerkingen heeft die ongewenst kunnen zijn (zoals stimulatie van haargroei of andere gedragsbijwerkingen). Toch toont het de invloed van dit hormoon op zelfvertrouwen en angst. Interessant is dat verschillende studies hebben aangetoond dat mannen met gemiddeld hogere testosteronniveaus hun eigen vaardigheden vaak een beetje overschatten, terwijl vrouwen als groep zichzelf eerder onderschatten. Dus in het grotere geheel lijken er inderdaad hormoon-geïnduceerde gedragsverschillen te zijn tussen de seksen.
Zijn er dus ook verschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen? Mannelijke en vrouwelijke hersenen zijn zeer vergelijkbaar. Ze hebben dezelfde vorm en dezelfde hersengebieden. Ze verschillen echter, aangezien vrouwen kleinere hersenen hebben en minder hersencellen, zelfs als we rekening houden met het feit dat ze meestal kleinere lichamen hebben. Ten eerste, zoals eerder gezegd, betekent dit niet dat ze minder intelligent zijn! Een studie die onderzocht hoe deze hersencellen met elkaar communiceren, ontdekte dat hersencellen bij vrouwen meer verbindingen maken met andere hersencellen dan bij mannen, en dat vrouwen de energiebronnen van hun hersencellen efficiënter gebruiken. Dit zou de reden kunnen zijn waarom vrouwen minder hersencellen nodig hebben om even intelligent te zijn.
Tot slot, mannen en vrouwen hebben iets verschillende lichamen en hersenen. Ze zijn echter meer gelijk dan verschillend, en zijn even intelligent.
Verder Lezen (Nederlands)
Het VrouwenBrein, Iris Sommer
Dit doet testosteron écht met je gedrag – De Correspondent
Verder Lezen (Engels)
Sex Differences in the Brain (brainfacts.org)
https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_differences_in_intelligence
Testosterone & Estrogen:
Testosterone — What It Does And Doesn’t Do – Harvard Health
Estrogen’s Effects on the Female Body | Johns Hopkins Medicine
Hammes, S. R., & Levin, E. R. (2019). Impact of estrogens in males and androgens in females. The Journal of clinical investigation, 129(5), 1818–1826. https://doi.org/10.1172/JCI125755