Waarom is slaap zo belangrijk?

beantwoord door Anouk Boogaard (Brein in Beeld)

Redactie: Fleur Zeldenrust

Kort antwoord

Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt dat je na een korte of slechte nacht minder goed functioneert. Slaap is dan ook enorm belangrijk voor de hersenen; je kunt niet zonder slaap. Tijdens de slaap verwerken de hersenen informatie, herinneringen en emoties, en ruimen ze afvalstoffen op die gedurende de dag zijn verzameld. Een gebrek aan slaap kan leiden tot geheugenverlies en problemen met aandacht en concentratie op de lange termijn. Daarom is een gezond slaappatroon heel belangrijk voor een optimale hersenfunctie en algeheel welzijn.

Langer antwoord

Slaap vervult verschillende cruciale functies voor de hersenen. Gedurende de slaap worden herinneringen en dagelijkse informatie opgeslagen in het langetermijngeheugen van je hersenen, een proces dat consolidatie wordt genoemd. Dit consolidatieproces versterkt specifieke verbindingen tussen hersencellen, wat essentieel is voor het onthouden en ophalen van nieuwe informatie.

De Amygdala. Bron: https://commons.wikimedia.org/

Niet alleen worden tijdens de slaap herinneringen verwerkt, maar ook emoties. Onderzoek suggereert dat een gebrek aan slaap of slaapgebrek het vermogen om met emoties om te gaan kan verminderen. De amygdala, hersengebieden die een rol spelen bij emotieverwerking, lijken hier belangrijk voor te zijn. Tijdens de REM-slaap, een fase van de slaapcyclus, zijn de amygdala minder actief dan overdag. Dit kan helpen om emotionele reacties op herinneringen te verminderen. Omgekeerd kan een gebrek aan rustige REM-slaap of een overactieve amygdala leiden tot een versterking van emoties, zoals vaak wordt waargenomen bij mensen met depressie. Daarnaast wordt er vermoed dat dromen mogelijk een rol spelen bij het verwerken van emoties, hoewel dit nog steeds actief wordt onderzocht.

Tijdens de dag verzamelen de hersenen niet alleen informatie, maar ook afvalstoffen. Tijdens de slaap vindt er echter een verbazingwekkend reinigingsproces plaats dat helpt bij het verwijderen van deze afvalstoffen, bekend als het glymfatische systeem. Dit systeem fungeert als een reinigingsdienst voor de hersenen door hersenvocht door de hersenen te laten stromen en afvalproducten op te ruimen. Tijdens de slaap krimpen de hersencellen, waardoor ruimtes tussen de cellen groter worden. Dit maakt de doorstroom van het hersenvocht groter, wat op zijn beurt helpt om gifstoffen, eiwitophopingen en andere afvalproducten af te voeren. Een van deze eiwitten is amyloïd-bèta, dat geassocieerd wordt met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Het glymfatische systeem helpt deze potentieel schadelijke stoffen weg te spoelen. Dit proces draagt bij aan het behoud van een gezonde hersenfunctie en kan mogelijk zelfs bijdragen aan het voorkomen van bepaalde hersenziektes zoals de ziekte van Alzheimer (neurodegeneratieve aandoeningen).

Een gebrek aan slaap kan dus leiden tot de ophoping van afvalstoffen, toename van emoties, een verminderd geheugen en andere verstoorde cognitieve functies zoals aandacht, concentratie en probleemoplossend vermogen.

Meer lezen

Auteur:  Anouk Boogaard van Brein in Beeld